15/12/2016 - Ifølge en ny OECD-rapport bør Danmark øge dagpengedækningen for lavtuddannede og lavtlønnede arbejdstagere og forbedre den hjælp, der står til rådighed for disse som en del af en række reformer, der skal hjælpe afskedigede arbejdstagere med at komme hurtigere tilbage i arbejde.
Ifølge rapporten ”Back to Work: Denmark” bliver 2-3% af danske arbejdstagere med mindst et års anciennitet afskediget hvert år som en konsekvens af massefyringer eller virksomhedslukninger. I normale tider finder cirka tre ud af fire af disse arbejdstagere et nyt job inden for et år. Den globale finansielle krise ramte dog Danmark hårdt, og har fordoblet antallet af arbejdstagere, der bliver afskediget samtidig med, at chancen for at finde beskæftigelse er betydeligt formindsket, så det nu kun er hver anden, der finder arbejde inden for et år. En tilbagevenden til de bedre resultater fra før krisen er langsom.
Danmarks fleksible arbejdsmarked giver arbejdsgiverne mulighed for at hyre og fyre medarbejdere i takt med den svingende efterspørgsel. Med Danmarks store fokus på aktivering samt høje udgifter til foranstaltninger rettet mod at hjælpe jobsøgende tilbage i beskæftigelse, modtager mange afskedigede den hjælp og støtte, der er nødvendig for at finde et nyt job. Dagpengesystemet sørger endvidere for en effektiv indkomsterstatning til forsikrede jobsøgere i perioder med arbejdsløshed.
Ikke desto mindre er der stadig udfordringer: på trods af, at dagpengereformen fra 2016 skaber incitamenter til at acceptere småjobs samt tidsbegrænsede og deltidsjobs som et springbræt til at komme tilbage i arbejde, er omfanget af dagpengesystemet stadig en stor udfordring, da mange lavtlønnede og lavtuddannede ikke er dækket.
Lighedsspørgsmål opstår også med hensyn til tidlige indsatser forud for afskedigelse. I særlig grad modtager medarbejdere, der rammes af kollektive afskedigelser i større virksomheder, hurtigere og bedre hjælp end de, der rammes af kollektive afskedigelser i mindre virksomheder eller af små eller individuelle fyringsrunder. Lavtuddannede arbejdstagere behandles også mindre gunstigt end deres højtuddannede modstykker. Mere generelt må lavtuddannede og ældre arbejdstagere kæmpe hårdest for at genindtræde på arbejdsmarkedet samtidig med, at de bærer de største omkostninger ved afskedigelse.
For at bidrage til at løse disse udfordringer, anbefaler OECD, at Danmark:
For yderligere information eller kommentarer kan journalister kontakte Gwenn PARENT, økonom hos OECD’s Employment Policy Division og rapportens forfatter (tlf.: +33 1 45 24 75 01) eller Christopher PRINZ, chef for OECD Back-to-Work projektet (tlf.: +33 1 45 24 94 83).
For at modtage en kopi af rapporten skal du kontakte OECD’s medieafdeling (+33 1 45 24 97 00).
Related Documents