Partager

Salle de presse

Slovenija-naj-po-mnenju-OECD-nadaljuje-s-podpiranjem-gospodarstva-dokler-ne-bo-rast-v-celoti-obnovljena

 

20/07/2020 - Po petih letih močne rasti, ko so se dvignile zaposlenost, plače in blaginja, je gospodarstvo Slovenije močno prizadela kriza zaradi COVID-19. Po novem poročilu OECD bi lahko bila potrebna nadaljnja podpora podjetjem in gospodinjstvom, da bi se okrepilo okrevanje in preprečilo trajne rane, še posebno zaradi pritiskov, ki izhajajo iz trenda starajočega se prebivalstva.

 

Najnovejše ekonomsko  poročilo OECD za Slovenijo sovpada z 10. obletnico članstva države v OECD, pri čemer gre za desetletje, v katerem je Slovenija izvedla reforme na področju pokojnin in trga dela ter se nadalje vključila v globalne vrednostne verige. Slovenija je tudi kljubovala povečevanju dohodkovne neenakosti, ki ga lahko opazimo v številnih drugih državah OECD. Slovenija mora zdaj podpreti okrevanje po krizi zaradi koronavirusa, dokler ne bo samo po sebi vzdržno, vključno z zagotavljanjem usposabljanja in podpore pri iskanju zaposlitve nižje kvalificiranim delavcem, nato pa se mora znova osredotočiti na dvig produktivnosti, okrepitev javnih financ ter prilagajanje trga dela in socialnega sistema manjši in starejši delovni sili.

 

„Slovenija je od pridružitve organizaciji OECD dosegla izreden gospodarski in socialni napredek, vlada pa je na občudovanja vreden način ukrepala, da bi obvladala zdravstvene in gospodarske posledice pandemije COVID-19,“ pravi generalni sekretar OECD Angel Gurria. „Zdaj je pomembno, da ostane na začrtani poti, da je pripravljena na zagotavljanje nadaljnje podpore, kjer je to potrebno za obnovitev rasti, nato pa nadaljuje z ukrepi za reševanje dolgoročnih gospodarskih izzivov zaradi staranja prebivalstva.“

 

Slovenija je hitro ukrepala, da bi ustavila širitev bolezni COVID-19, in zdravstveni sistem je dobro upravljal izbruh. Finančni ukrepi za podporo delovnih mest, dohodkov in podjetij so ublažili pretres gospodarstva. Glede na poročilo bo z umikom teh ukrepov gospodarstvo morda potrebovalo fiskalno spodbudo v obliki hitrih začasnih ukrepov, ki so enostavni za izvajanje. Glavni tveganji za gospodarstvo sta zdaj porast stečajev in nadaljnje povečanje brezposelnosti.

 

Ob predpostavki, da ne bo pomembnega drugega vala okužb z boleznijo COVID-19 pozneje v tem letu, poročilo za Slovenijo predvideva 4,5-odstotno rast BDP v letu 2021 po 7,8-odstotnem padcu v letu 2020. V primeru takega drugega vala pa je predvidena samo 1,5-odstotna rast BDP v letu 2021 po 9,1-odstotnem zmanjšanju v letu 2020.

 

Ko bo okrevanje na dobri poti, je mogoče spodbudo zmanjšati in se znova osredotočiti na reševanje izzivov, ki izhajajo iz staranja prebivalstva, zaradi katerega se bo do leta 2055 razmerje med prebivalstvom nad 65. letom starosti in delovno aktivnim prebivalstvom podvojilo na 60 %, ob čemer bo nastal dvojni izziv naslavljanja s starostjo povezanih pritiskov na porabo ob hkratnem krčenju prihodkov. Poročilo kaže na to, da bo, če ti pritiski ne bodo zajezeni ali izravnani, trajnost javnih financ v nevarnosti.

 

Prihodnja rast bo odvisna od najučinkovitejšega možnega zaposlovanja delavcev, na primer z ohranjanjem zaposlenosti starejših izkušenih delavcev, večjim prizadevanjem pomagati nižje kvalificiranim delavcem ter izboljševanjem dodeljevanja dela, da lahko delavci uresničijo svoj poln produktivnostni in plačni potencial. Za blaženje pritiska iz predvidene potrojitve primanjkljaja javnega pokojninskega sistema je v poročilu priporočen dvig starosti za upokojitev na 67 in po potrebi vezavo prihodnjih dvigov na pričakovano življenjsko dobo.

 

V poročilu so priporočene nadaljnje reforme za zmanjšanje ovir za konkurenco in tuje naložbe, za okrepitev upravljanja podjetij v državni lasti ter za prilagoditev različnih davkov, da bo davčna politika bolj naklonjena rasti in vključujoča, in sicer tako, da se breme z davkov na delo prenese na premoženjske davke.

 

Oglejte si pregled poročila s ključnimi ugotovitvami in grafikoni (to povezavo je mogoče vključiti v članke v medijih)

 

Za več informacij novinarje vabimo, da se obrnejo na Louise Fietz iz urada za medije OECD (+33 1 45 24 97 00).

 

OECD je globalni forum o politikah, ki v sodelovanju z več kot 100 državami spodbuja politike za izboljšanje gospodarske in socialne blaginje ljudi po svetu.

 

Documents connexes