Ο αυξημένος ανταγωνισμός μπορεί να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις μιας χώρας, να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες και να μειώσει το κόστος αγαθών κι υπηρεσιών για τους καταναλωτές. Εντούτοις, οι πολυάριθμοι νόμοι και κανονισμοί ενδέχεται να περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά. Στην Ελλάδα, οι κανονιστικοί περιορισμοί αποτελούν μια από τις αιτίες του μειωμένου ανταγωνισμού. Σύμφωνα με το δείκτη PMR (Project Market Regulation index) του ΟΟΣΑ, οι ελληνικές αγορές είναι από τις πιο αυστηρά ρυθμιζόμενες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπιστούν οι κανονισμοί και οι διατάξεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, προκειμένου η χώρα να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
Σχετικά με το ΈργοΟ ΟΟΣΑ συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα από το 2012 για την αποτίμηση της νομοθεσίας και των κανονισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό (βλ. εκθέσεις). Το 2016 ο ΟΟΣΑ πραγματοποίησε μια ενδελεχή και ανεξάρτητη αξιολόγηση για να εντοπιστούν οι κανονισμοί και οι ρυθμίσεις που επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών στους παρακάτω τομείς: κατασκευές, μέσα ενημέρωσης, χονδρεμπόριο, ηλεκτρονικό εμπόριο και κάποιους υπο-τομείς της μεταποίησης (χημικά προϊόντα, φάρμακα). Αποτελέσματα και παρουσίαση της έκθεσηςΣτις 7 Νοεμβρίου 2016, η έκθεση του 2016 παρουσιάστηκε στην Αθήνα παρουσία του Αναπληρωτή ΓΓ ΟΟΣΑ κ. Rintaro Tamaki και του κ. Γιώργου Σταθάκη, πρώην υπουργού Οικονομίας της Ελλάδας, εν ενεργεία Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η έκθεση εκτιμά ότι η ελάφρυνση των περιορισμών που εντοπίστηκαν σε μια σειρά από τομείς θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία της τάξης των 414 εκατ. ευρώ.. >> Δείτε την έκθεση: Ελληνικά | Αγγλικά
ΜεθοδολογίαΑκολουθώντας τη μεθοδολογία του Οδηγού Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού, μια ομάδα που αποτελείται από νομικούς και οικονομολόγους εξειδικευμένους στον ανταγωνισμό από τον ΟΟΣΑ και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε μια αποτίμηση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου που πιθανόν να περιορίζει τον ανταγωνισμό στους εν λόγω τομείς και θα υποβάλει συγκεκριμένες συστάσεις για τη μεταβολή του. Επιπλέον, έχει συσταθεί μια Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (ΕΥΕ) αποτελούμενη από Γενικούς Γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων για να υποστηρίξει την ομάδα του Έργου.
Ανάπτυξη ικανοτήτωνΟ ΟΟΣΑ διοργάνωσε μια σειρά από σεμινάρια για να βοηθήσει στελέχη της κυβέρνησης στην αποτίμηση του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, ακολουθώντας τον Οδηγό Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού. Η ουσιαστική γνώση που προκύπτει μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί σε ανάλογα έργα σε άλλους τομείς ή σε νέους νόμους και κανονισμούς.
Οδηγός Αξιολόγησης Συνθηκών ΑνταγωνισμούΒοηθά τις κυβερνήσεις να εξαλείψουν τους φραγμούς στον ανταγωνισμόΟ Οδηγός Αξιολόγησης Συνθηκών Ανταγωνισμού σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εξαλείψουν τους φραγμούς στον ανταγωνισμό με μια μέθοδο που εντοπίζει τους περιττούς περιορισμούς στις αγορές και αναπτύσσει εναλλακτικά, λιγότερο περιοριστικά μέτρα που ωστόσο επιτυγχάνουν τους στόχους των κυβερνητικών πολιτικών. Ο Οδηγός αποτελείται από 3 τόμους: Αρχές, Κατευθυντήριες και Εγχειρίδιο Λειτουργίας. Οι πρώτοι δυο τόμοι διατίθενται σε περισσότερες από 17 γλώσσες.
|
|
Δείτε επίσηςOECD Recommendation on Competition Assessment Pro-competitive Policy Reforms Liberalisation and competition intervention in regulated sectors |
Ιστοσελίδα Οικονομικής Έκθεσης περίληψη 1 σελίδας |
Documents connexes