Share

Bribery and corruption

Utjecaj Konvencije OECD-a o borbi protiv podmićivanja i nove perspektive u Republici Hrvatskoj

 

 

  23. studenoga 2021. u 10:00 sati

  Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

 

Davanje mita nije kazneno djelo koje mogu počiniti samo javni dužnosnici. Poduzeća koja podmićuju dužnosnike da bi dobile posao također moraju snositi odgovornost. Već više od 20 godina Konvencija OECD-a o borbi protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju (Konvencija o borbi protiv podmićivanja) pokazuje odlučnost međunarodne zajednice za borbu protiv podmićivanja u međunarodnom poslovanju. Do danas su 44 države ujedinile snage u suzbijanju ove pošasti pod okriljem Konvencije. Može li pristupanje Konvenciji o borbi protiv podmićivanja osnažiti borbu Republike Hrvatske protiv korupcije unutar i izvan njezinih granica? Hoće li to podići razinu poslovnog integriteta u hrvatskim poduzećima? Kako će to utjecati na tijela kaznenog progona u Republici Hrvatskoj? Domaći i međunarodni govornici na ovoj konferenciji pokušat će odgovoriti na ova i druga pitanja oslanjajući se, među ostalim, na iskustva država potpisnica Konvencije.  

Među govornicima se ističu:

  • Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave RH
  • Nathalie Berger, ravnateljica za potporu reformama država članica, Europska komisija za potporu strukturnim reformama (GU REFORM)
  • Mathilde Mesnard, vršiteljica dužnosti ravnatelja Uprave OECD-a za financijske poslove i poduzetništvo
  • Drago Kos, predsjednik Radne skupine OECD-a za borbu protiv podmićivanja

Konferencija je dio projekta „Podizanje svijesti i standarda u borbi protiv podmićivanja u međunarodnom poslovanju“, koji se financira iz Programa EU-a za potporu strukturnim reformama, a zajednički ga provode Ministarstvo pravosuđa i uprave RH, Europska komisija i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD). 

 

 Croatia visual - Croatian version 450x250

POVEZNICE

Program engleski | hrvatski

Prijave

Press Release

Registracija za ovaj događaj obavlja se putem Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske. Podaci prikupljeni za potrebe registracije podliježu hrvatskim pravilima o zaštiti osobnih podataka.

Registracije su otvorene do 16. studenog.

 

Related Documents